Aspect sau continut? Ce e mai important pentru un forum?

Cred ca mi-au amortit degetele de cate ori am scris acelasi lucru in ceea ce priveste marea “lupta”: “Ce este mai important pentru un forum? Continutul sau tema grafica?”. In cazul siturilor “normale” de continut, oamenii realizeaza ca un aspect unicat si bun este foarte important. In cazul forumurilor insa, unii uita esentialul: un skin frumos este si el foarte important.

De ce oare aspectul este atat de neglijat? Pentru ca este important sa ai continut. Sunt de acord cu asta. Pana la urma, in momentul in care iti deschizi un forum se presupune ca stii ceva despre subiectul in cauza si ca esti in stare sa tii nivelul bun al continutului si in perioada urmatoare. Deci continutul este subineteles pentru mine, cand este vorba de un site/forum.

Problema este ca multi se opresc numai aici. Cred ca un continut bun este suficient si ca nu mai trebuie sa se oboseasca. Si daca indraznesti sa comentezi ca forum-ul lor arata ca si mii de altele pe acelasi skin sau ca arata chiar urat, iti trantesc chestia aia cu importanta continutului si cred ca ti-au inchis gura.

Si inca o chestie care ma face sa musc din tastatura este replica: “De ce crezi ca am nevoie de un skin unicat? Uite la {{inserati nume de forum mare cu un skin default}}. Ei de ce sunt OK asa?”

Cred ca prima intrebare este “Cand a inceput acel forum pe care mi-l dai de exemplu?”. Daca a ajuns atat de mare, ma gandesc ca vorbim de 3-4 ani deja. In perioada aia boom-ul forumurilor inca nu era atat de “vizibil” ca acum. Am inceput un forum de arte martiale acum 5 ani. Eram cativa. Acum sunt cateva sute de forumuri in nisa, care se bat pe acelasi “public”.

Sunt de acord ca exista forumuri mari cu skin default, care se descurca bine. Sunt OK pentru ca au crescut intr-o perioada in care concurenta era mult mai mica. Oricat de urate sunt acum, exista o comunitate formata in anii acestia, care a invatat sa ignore aspectul si sa se multumeasca pana la urma cu ce se ofera.

Ceea ce nu reusesc sa inteleg este de ce administratorii nu se preocupa de un skin unicat. Bani au si stiu sa ii investeasca in tot felul de concursuri, promotii si uita sa aloce eventual ceva si pentru un skin unicat. Ca nu e capat de tara. Ei isi permit sa spuna ca prezinta numai continut, nu au nevoie de skin, noi insa trebuie sa luam in vedere fiecare aspect.

Mai gandeste-te draga admin de forum si la oamenii din comunitatea ta. A trecut vremea in care erau de o timiditate feciorelnica in forum. Majoritatea sunt activi in mai multe comunitati (eu am cont in peste 200 de forums) si cunosc bine si scriptul si temele. Isi dau seama cand este un skin default si cand este ceva superb. SI TE JUDECA.

O tema unicat si bine facuta iti aduce si trafic si respect. Am castigat premii pe 2 situri de specialitate. Pe langa faptul ca am prins clienti la forum skinning, am avut un boost de trafic pe tema asta. Omenilor mei le place sa aiba un forum frumos cu multe facilitati. Pentru ei comunitatea nu este a mea, este a lor si sunt mandri de ea.

Am mai spus asta in alte ocazii si stiu ca mai calc cate o batatura pe tema asta, dar zau daca imi pasa … oare cei care spun ca “un skin frumos nu conteaza” chiar sunt in stare sa modifice cat de cat skin-ul ala? Este oare problema milenara a strugurilor un pic cam acri?

De ce intreb asta? Pentru ca mie imi ia cateva ore sa creez un wrapper pentru un forum si sa modific niste gradients, butoane, icons si ceva in CSS. Un forum nu este atat de complicat de “skinuit”, dar este clar ca e bine sa sti ce faci. Sau chiar sa platesti pe unu’ de stie, ca nu e capat de lume daca nu te-ai nascut forum skin modder.

Am ajuns la frumoasa “varsta” de 14 forums si prioritatea mea, inainte chiar de a le lansa este sa fac ceva special cu ele. In cateva ore si cu niste mici modificari reusesti deja sa pierzi imaginea de “stock” si sa fii unic. Nu este nevoie de skin-uri excelent lucrate, un header si niste modificari deja arata ca vrei mai mult de la forum.

Chiar le place unora ca forumul lor sa fie confundat cu forum-ul oficial al scriptului? Sau identitate vizuala pentru ei inseamna numai niste cuvinte trantite pe blog-ul unei nebune cu 14 forumuri? Hai sa incepem sa le aratam oamenilor nostri ca ne pasa de ei. Ca, pe langa faptul ca studiem metode de revenue pe forum, ne pasa si cum le prezentam continutul superb pregatit pentru ei. Va garantez ca va fi un feed-back pozitiv. Vor fi incantati si mandri. Si asta de obicei pune in miscare o alta “rotita” a promovarii “word of mouth”, cea mai buna dintre toate. Un membru incantat aduce si altii .. si asta pe gratis.

No comments:

Post a Comment

Abonare moca chiar pe criza!

Pentru tine cititorule avem

Postari populare